HELLAS TEAM in thailand 2023

Athloswebtv


Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΆΘΛΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 32 Τ.Κ.61100
ΤΗΛ/ΦΑΞ.2341076305
ΚΙΝ.6942409447

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAE KWON DO (W.T.F.)
Το Tae Kwon Do είναι η παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Κορέας, ενώ έχει ενταχθεί και στον αθλητικό χώρο σαν Ολυμπιακό άθλημα (που υπάγεται στην THE WORLD TAE KWON DO FEDERATION - W.T.F.) από τον Σεπτέμβριο του 1994.
Εμφανίστηκε σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 (όπου και η Ελλάδα κατέκτησε ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο με την Μόρφω Δροσίδου). Εντάχθηκε για πρώτη φορά σαν επίσημο Ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 (όπου η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τον Μιχάλη Μουρούτσο) και κατόπιν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004 (όπου η Ελλάδα κατέκτησε δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια με τους: Έλλη Μυστακίδου και Αλέξανδρο Νικολαϊδη).
Αν το μεταφράσουμε, αποτελείται από τρεις διαφορετικές λέξεις: το Tae, το Kwon και το Do. Με την λέξη Tae προσδιορίζονται όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται με τα πόδια, με την λέξη Kwon όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται με τα χέρια και με την λέξη Do η πνευματική, η ηθική και η ψυχική δύναμη του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω με την σωστή μέθοδο και τεχνική, το Tae Kwon Do συνιστά μία μοναδική πολεμική τέχνη. Τα συστατικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το Tae Kwon Do είναι τα εξής: 1) τα POOMSE (πούμσε) που είναι οι φόρμες του Tae Kwon Do (εικονική μάχη εναντίον ενός και πολλών αντιπάλων, 2) τα HOSINSUL (χοσινσούλ) που είναι το σύνολο των τεχνικών αυτοάμυνας του Tae Kwon Do, 3) τα NAK BUPS (νάκμπαπς) που είναι οι πτώσεις του Tae Kwon Do, 4) τα KIOKPA (κιόκπα) που είναι οι τεχνικές θραύσης (σπασίματος) διαφόρων συμπαγών αντικειμένων (ξύλα, κεραμίδια, τσιμεντόπλακες, πέτρες, κ.λπ.) και 5) το KYORUGI (κιρούγκι) που είναι οι τεχνικές μάχης με αντίπαλο. Επισημαίνουμε εδώ, ότι το αγωνιστικό Tae Kwon Do (W.T.F.) αποτελεί μόνο έναν πολύ μικρό και εξειδικευμένο τομέα του Tae Kwon Do Kyorugi. Όλα τα παραπάνω συνιστούν την ολότητα και την πληρότητα της πολεμικής τέχνης του Tae Kwon Do.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗ / ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ TAE KWON DO (W.T.F.)
Ο Αθλητής/Αθλητρια τού Tae Kwon Do (W.T.F.)  έχει  σε πολύ ανεπτυγμένο βαθμό καθώς και σε σωστές αναλογίες μεταξύ τους, όλες τις παρακάτω φυσικές ικανότητες:

1) Μέγιστη δύναμη, για την καταφορά ισχυρών χτυπημάτων στον αντίπαλο.
2) Αντοχή στη δύναμη, για την διατήρηση της ικανότητας εκτέλεσης ισχυρών χτυπημάτων στον αντίπαλο, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
3) Ταχύτητα κίνησης, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετακίνηση στον χώρο, καθώς και για τη γρηγορότερη εκτέλεση των τεχνικών. Η ταχύτητα κίνησης είναι η πιο σημαντική φυσική ικανότητα για τον αγώνα. Πιο απλά ο γρηγορότερος έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του.
4) Αντοχή στην ταχύτητα, για την διατήρηση υψηλής ποιότητας ταχύτητας κίνησης, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
5) Ταχύτητα αντίδρασης, για το γρηγορότερο «ξεκόλλημα» από την κατάσταση αναμονής στην κατάσταση δράσης.
6) Γενική αντοχή, για την αποτελεσματικότερη αντίσταση του οργανισμού στην κόπωση του αγώνα.
7) Ειδική αντοχή, για την εκτέλεση των αγωνιστικών τεχνικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
8) Γενική ευλυγισία, για την εκτέλεση των αγωνιστικών τεχνικών με τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση κίνησης, γεγονός που εγγυάται την καλύτερη αποτελεσματικότητα των τεχνικών και προστατεύει τούς μύες από τραυματισμούς.
9) Ειδική ευλυγισία, που αφορά στο αγωνιστικό Tae Kwon Do τις αρθρώσεις των ισχύων και των γονάτων και εξασφαλίζει την ευχέρεια εκτέλεσης ψηλών λακτισμάτων (δηλ. με στόχο το κεφάλι του αντιπάλου).
10) Αντοχή στον πόνο, για να μην επηρεάζεται η απόδοση του αθλητή, κατά το δυνατόν, από τις φθορές που έχει υποστεί από τα χτυπήματα του αντιπάλου του.
11) Επιδεξιότητα / σωστή τεχνική, για την οικονομικότερη ενεργειακά και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αγωνιστικών τεχνικών.

Επίσης ο Αθλητής / Αθλήτρια  του Tae Kwon Do (W.T.F.)  έχει  σε πολύ ανεπτυγμένο βαθμό, τις παρακάτω ικανότητες και παραμέτρους:

1) Καλή ψυχολογία, η οποία βοηθάει στην καταπολέμηση του έμφυτου φόβου για τον αγώνα και για τον αντίπαλο, καθώς και για το ενδεχόμενο του τραυματισμού.
2) Ψυχολογική αντοχή, η οποία βοηθάει τον αθλητή να ξεπεράσει προβλήματα όπως: τις επιπτώσεις μίας εξαντλητικής δίαιτας πριν τους αγώνες, τυχόν τραυματισμούς κατά την διάρκεια των αγώνων, την πολύωρη, εξοντωτική για το σώμα και για τα νεύρα διεξαγωγή του πρωταθλήματος, τυχόν κακή διαιτησία, τυχόν προκλήσεις από τον αντίπαλο, κ.λπ.
3) Ικανότητα πρόβλεψης, η οποία βοηθάει τον αθλητή να «διαβάζει» τις ενέργειες και τις κινήσεις του αντιπάλου, πριν αυτές εκδηλωθούν.
4) Αυτογνωσία, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων του αθλητή, καθώς και για την οριοθέτηση των εφικτών αγωνιστικών του στόχων.
5) Σωστή αγωνιστική τακτική, για να μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αθλητής τα αγωνιστικά του πλεονεκτήματα, καθώς και τα αντίστοιχα μειονεκτήματα του αντιπάλου.
6) Ποικιλία έτοιμων αγωνιστικών λύσεων, για ευνόητους λόγους.
7) Άριστη γνώση των κανονισμών του αθλήματος, για να μπορεί να επωφεληθεί μέσα στον αγώνα από την εφαρμογή τους.
8) Πλούσια αγωνιστική εμπειρία, η οποία είναι και ο καθοριστικός παράγοντας, που τις περισσότερες φορές ξεχωρίζει έναν πάρα πολύ καλό αθλητή από έναν πρωταθλητή.
Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι ο πρωταθλητής του αγωνιστικού Tae Kwon Do (W.T.F.) είναι ένας πραγματικά πολύπλευρα γυμνασμένος αθλητής, με εξαιρετικά ανεπτυγμένες ψυχικές ικανότητες, που επιπλέον υποβάλλει τον εαυτό του σε εξαντλητικές δίαιτες για να παίξει στην επιθυμητή κατηγορία βάρους και που συχνά ακροβατεί στα όρια της ανθρώπινης σωματικής και ψυχολογικής αντοχής, για να βγάλει σε πέρας έναν υπερμαραθώνιο, όπως είναι ένα πρωτάθλημα Tae Kwon Do (W.T.F.).
Το αγωνιστικό Tae Kwon Do είναι ένα πολύ τεχνικό άθλημα, στο οποίο για να γίνει κανείς ένας ανταγωνιστικός αθλητής πρέπει να αφιερώσει χρόνια προπόνησης αρχικά πάνω στα βασικά της Πολεμικής Τέχνης του Tae Kwon Do, κατόπιν στα βασικά του αθλήματος Tae Kwon Do (W.T.F.) κι ύστερα στις εξειδικευμένες αγωνιστικές τεχνικές και τακτικές του. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο, ένας πολύ καλός αθλητής κάποιου άλλου αθλήματος (μαχητικού ή όχι) να διακρίνεται στο αγωνιστικό Tae Kwon Do βασιζόμενος στην αθλητική του υπεροχή, χωρίς να έχει το απαιτούμενο υπόβαθρο και την τεχνική υποδομή ενός αθλητή που είναι χρόνια δουλεμένος στις τεχνικές και στις πρακτικές του Tae Kwon Do, με την αντίστοιχη αγωνιστική εμπειρία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερη δομή του αγωνιστικού Tae Kwon Do, στην οποία κυριαρχεί η φιλοσοφία της κόντρα επίθεσης, αλλά και στη μη χρησιμοποίηση της «εύκολης λύσης» που παρέχουν τα χτυπήματα με τα χέρια στο κεφάλι του αντιπάλου.


Η Συμμέτοχη στο Άθλημα του Tae Kwon Do μικρών κοριτσιών αλλά και γυναικών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αγωνιστικού Tae Kwon Do τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα είναι, ότι στις τάξεις του συρρέουν πάρα πολλά κορίτσια αλλά και γυναίκες, αναλογικά με τον συνολικό αριθμό των αθλητών. Μία επιστημονική εξήγηση του γεγονότος αυτού (πέρα από τη γοητεία που ασκεί το συναρπαστικό αυτό άθλημα στο γυναικείο φύλο) είναι, ότι η κύρια έκφραση του αγωνιστικού Tae Kwon Do (W.T.F.) είναι τα λακτίσματα (κλωτσιές) και βέβαια τα νεαρά κορίτσια μέχρι και την αρχή της εφηβείας, δεν υστερούν καθόλου σε μυϊκή δύναμη στα κάτω άκρα από τα συνομήλικά τους αγόρια, ενώ και γενικά στο γυναικείο κορμί η πιο ανεπτυγμένη μυϊκά περιοχή είναι τα κάτω άκρα (υπάρχει δηλαδή ένα γενετικό πλεονέκτημα). Επίσης οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ευλυγισία από τους άνδρες και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των κάτω άκρων, πράγμα που τους δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια από τους άνδρες στην εκτέλεση ψηλών λακτισμάτων. Και βέβαια η απαγόρευση, από τους κανονισμούς του αγωνιστικού Tae Kwon Do, κάθε είδους χτυπήματος με τα χέρια στο κεφάλι και στο πρόσωπο είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας που προσελκύει τις γυναίκες σ' αυτό (για ευνόητους λόγους). Το ελληνικό Tae Kwon Do είναι περήφανο για τις Πανευρωπαϊκές πρωταθλήτριες, τις Παγκόσμιες πρωταθλήτριες και τις Ολυμπιονίκες που το κοσμούν, αλλά και για το πλήθος των κοριτσιών και γυναικών που με πάθος και συνέπεια προπονούνται στους Συλλόγους που καλλιεργούν το Tae Kwon Do σ' όλη την Ελληνική επικράτεια.
Το  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αγωνιστικού Tae Kwon Do τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα είναι, ότι στις τάξεις του συρρέουν πάρα πολλά μικρά κορίτσια αλλά και γυναίκες, αναλογικά με τον συνολικό αριθμό των αθλητών. Μία επιστημονική εξήγηση του γεγονότος αυτού (πέρα από τη γοητεία που ασκεί το συναρπαστικό αυτό άθλημα στο γυναικείο φύλο) είναι, ότι η κύρια έκφραση του αγωνιστικού Tae Kwon Do (W.T.F.) είναι τα λακτίσματα (κλωτσιές) και βέβαια τα νεαρά κορίτσια μέχρι και την αρχή της εφηβείας, δεν υστερούν καθόλου σε μυϊκή δύναμη στα κάτω άκρα από τα συνομήλικά τους αγόρια, ενώ και γενικά στο γυναικείο κορμί η πιο ανεπτυγμένη μυϊκά περιοχή είναι τα κάτω άκρα (υπάρχει δηλαδή ένα γενετικό πλεονέκτημα). Επίσης οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ευλυγισία από τους άνδρες και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των κάτω άκρων, πράγμα που τους δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια από τους άνδρες στην εκτέλεση ψηλών λακτισμάτων. Και βέβαια η απαγόρευση, από τους κανονισμούς του αγωνιστικού Tae Kwon Do, κάθε είδους χτυπήματος με τα χέρια στο κεφάλι και στο πρόσωπο είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας που προσελκύει τις γυναίκες σ' αυτό (για ευνόητους λόγους). Το ελληνικό Tae Kwon Do είναι περήφανο για τις Πανευρωπαϊκές πρωταθλήτριες, τις Παγκόσμιες πρωταθλήτριες και τις Ολυμπιονίκες που το κοσμούν, αλλά και για το πλήθος των κοριτσιών και γυναικών που με πάθος και συνέπεια προπονούνται στους Συλλόγους που καλλιεργούν το Tae Kwon Do σ' όλη την Ελληνική επικράτεια.
 
ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ TAE KWON DO (W.T.F.) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σήμερα στην Ελλάδα το αγωνιστικό Tae Kwon Do βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό (ΕΛ.Ο.Τ.), η οποία ιδρύθηκε το 1987. Στους κόλπους τους ΕΛ.Ο.Τ. ανήκουν περίπου 600 αθλητικά σωματεία (σε όλη την Ελλάδα) που καλλιεργούν το Tae Kwon Do, ενώ οι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΕΛ.Ο.Τ. αθλητές-τριες φτάνουν περίπου τους 35.000, ένα πραγματικά αστρονομικό νούμερο για τα Ελληνικά δεδομένα, που καθιστά το Tae Kwon Do το πρώτο ατομικό άθλημα στην Ελλάδα σε αριθμό αθλητών και δείχνει τη διάδοση και τη δημοτικότητα του Tae Kwon Do στη χώρα μας, καθώς και τον μεγάλο συναγωνισμό που δημιουργείται στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Tae Kwon Do που διοργανώνει η ΕΛ.Ο.Τ. και καταξιώνει τις επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών σε αυτά.
Οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του αγωνιστικού Tae Kwon Do είναι αντικειμενικά ανταγωνιστικότατοι αθλητές στον διεθνή χώρο, με αρκετές διακρίσεις σε διοργανώσεις όπου το επίπεδο του συναγωνισμού είναι εξαιρετικά υψηλό (Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακοί αγώνες).
Είναι σ' όλους πλέον γνωστή η τεράστια επιτυχία του Μιχάλη Μουρούτσου, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 των: Έλλη Μυστακίδου και Αλέξανδρου Νικολαϊδη, που κατέκτησαν αμφότεροι το ασημένιο μετάλλιο στις κατηγορίες τους. Ενώ δεν είναι καθόλου γνωστή στο ευρύ κοινό η τεράστια επιτυχία της Μόρφως Δροσίδου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, όπου και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της (τότε το Tae Kwon Do ήταν άθλημα επίδειξης για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες), σε εποχές «ισχνών αγελάδων» για τον Ελληνικό αθλητισμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το αγωνιστικό Tae Kwon Do βρίσκεται υπό την αιγίδα της The World Tae Kwon Do Federation (W.T.F.), που έχει την έδρα της στην Σεούλ της Κορέας. Στη δύναμη της W.T.F. υπάγονται 150 χώρες περίπου και εκατομμύρια ενεργοί αθλητές. Η W.T.F. διοργανώνει Παγκόσμιο πρωτάθλημα Tae Kwon Do κάθε δεύτερη χρονιά (τις μονές χρονιές), με την ελεύθερη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλες τις χώρες-μέλη της σε κάθε κατηγορία βάρους και τις ενδιάμεσες χρονιές (τις ζυγές χρονιές) διοργανώνει Παγκόσμιο κύπελλο Tae Kwon Do, με την συμμετοχή αθλητών και αθλητριών μόνο από τις 16 καλύτερες παγκοσμίως εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών.
Στην Ευρώπη το αγωνιστικό Tae Kwon Do βρίσκεται υπό την αιγίδα της European Tae Kwon Do Union (E.T.U.). Η Ε.Τ.U. διοργανώνει Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tae Kwon Do κάθε δεύτερη χρονιά (τις ζυγές χρονιές), με την ελεύθερη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλες τις χώρες-μέλη της σε κάθε κατηγορία βάρους και τις ενδιάμεσες χρονιές (τις μονές χρονιές) διοργανώνει Πανευρωπαϊκό κύπελλο Tae Kwon Do, μία διοργάνωση που διεξάγεται με την ελεύθερη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από τον ομαδικό συναγωνισμό μεταξύ εθνικών ομάδων και όχι μεταξύ μεμονωμένων αθλητών-τριών.

Α.Σ.ΑΘΛΟΣ ΚΙΛΚΙΣ